CE ESTE BLEFARITA?
13/06/2022 | Raluca Sandu
Blefarită: sfaturi și remedii pentru ameliorarea inflamației pleoapelor
Ce este Blefarita?
Genele tale au foliculi de păr care conțin glande de ulei. Când aceste glande sunt înfundate sau iritate din cauza unui fel de infecție, declanșează inflamații. Aceasta este cunoscută sub numele de blefarită sau, în termeni simpli, inflamația pleoapelor.
Această afecțiune a ochilor este relativ frecventă și caracterizată prin roșeață și umflături vizibile, în special de-a lungul marginilor unde genele sunt atașate de pleoape.
Conform Asociatiei Americane Optometrice, exista doua tipuri de inflamatii ale pleoapelor - anterior si posterior. Blefarita anterioara afecteaza baza genelor de pe marginea exterioara si frontala a pleoapei. Blefarita posterioară, pe de altă parte, apare la colțurile interioare ale ochilor, unde pleoapa întâlnește globul ocular.
Blefarita este în general de natură cronică, ceea ce înseamnă că afecțiunea persistă mult timp, cu episoade repetate de flacără și perioade de remisie între ele.
Deși afecțiunea este încă în mare parte fără o cură permanentă, simptomele pot fi gestionate și controlate eficient cu o rutină de igienă a ochilor adecvată. Menținerea pleoapelor curate în mod regulat este esențială în prevenirea oricărei forme de cicatrici sau vătămări ale zonei afectate din cauza blefaritei prelungite.
Cu toate acestea, vă puteți bucura de faptul că, în ciuda faptului că este destul de inestetic și enervant, blefarita nu este contagioasă și nici nu reprezintă o amenințare serioasă sau pe termen lung pentru vederea ta.
Cum să tratezi blefarita în mod natural
1. Aplicați o compresă caldă
2. Mențineți igiena pleoapelor
3. Păstrează-ți pleoapele curate
4. Mâncați alimente bogate în acizi grași Omega-3
Ce provoacă blefarita?
Cauza exactă a blefaritei rămâne nedeterminată. Cu toate acestea, anumiți factori îți cresc riscul.
Acestea includ:
Infecția bacteriană: se consideră că inflamația anterioară a ochilor este înrădăcinată într-o igienă precară, ceea ce duce adesea la o supraaglomerare bacteriană de-a lungul marginilor pleoapelor și a bazei genelor. Bacteriile stafilice, care rezidă în mod normal și inofensiv pe suprafața pielii umane, tind să prolifereze rapid în absența curățeniei adecvate a pielii. O prezență excesivă de bacterii în pliurile și crevele pleoapelor poate pune terenul pentru o infecție și roșeață simptomatică, iritare și inflamație.
Disfuncția glandei meibomiene: blefarita posterioară rezultă, de obicei, din defecțiunile glandelor petroliere situate de-a lungul marginii pleoapei unde sunt fixate genele. Când aceste glande minuscule numite glande meibomiene devin înfundate din cauza resturilor, a fulgilor pielii sau a inflamației, echilibrul stratului de apă și ulei al filmului lacrimal este perturbat. Ca urmare, pleoapele devin uscate, iritate și inflamate.
Infestarea cu acarieni: suprasolicitarea bacteriană a pleoapelor poate duce la formarea unui biofilm asemănător plăcii, care asigură mediul toxic perfect pentru ca un acarian de genă numit Demodex să prospere și să se înmulțească. O infestare cu acarieni Demodex prezintă rareori simptome și probleme dermatologice, cum ar fi blefarita, apar de obicei atunci când acești paraziți sunt prezenți în densități excesive sau afectează pe cineva cu un sistem imunitar compromis.
Alte afecțiuni ale pielii: Blefarita este, de asemenea, asociată cu anumite alte afecțiuni dermatologice, inclusiv rozacee oculară, dermatită seboreică (matreata scalpului și a sprâncenelor), eczemă și psoriazis.
Medicamente: inflamația pleoapelor poate apărea, de asemenea, ca efect secundar al anumitor medicamente.
Care sunt semnele comune și simptomele blefaritei?
Semnele și simptomele tipice care identifică un caz de blefarită includ:
Lacrimare excesivă din cauza ochilor umflați
Pleoapa roșie și umflată
Genele grase care se lipesc
Crustarea genelor
Scoame asemănătoare matreții în jurul marginii pleoapei
Iritarea minoră și mâncărimea pleoapelor
Senzație de arsură sau înțepături în ochi
Senzație de corp străin în ochi: gresie care te face să simți că ai ceva în ochi
Clipește mai frecvent
Fotofobie sau sensibilitate crescută la lumină
În cazuri grave, blefarita poate duce la:
Creșterea eronată a geanelor
Pierderea genelor (madaroză)
Vedere încețoșată
Inflamarea țesutului ocular, în special corneea
O infecție secundară dacă atingeți și frecați în mod constant zona iritată, în special cu mâinile necurate, întrucât aceasta răspândește în continuare bacteriile
Disconfort crescut la purtarea lentilelor de contact, deoarece blefarita afectează negativ lubrifierea naturală a ochilor
Cicatrizarea pleoapei din cauza blefaritei prelungite
Ochi uscat din cauza secrețiilor reduse de ulei cauzate de o anomalie în glandele meibomiene
Blefarita afectează de obicei ambii ochi în mod egal, dar în unele cazuri, simptomele pot fi mai pronunțate la un ochi decât la celălalt. Disconfortul simptomatic asociat cu această afecțiune poate fi intermitent sau constant, dar este de obicei cel mai grav dimineața pentru majoritatea pacienților.
Cum este diagnosticată blefarita?
Diagnosticarea blefaritei presupune o examinare amănunțită a ochilor, cu un accent special pe pleoape și partea din față a globului ocular.
Istoricul medical / simptomele: Medicul dumneavoastră va începe întrebând despre simptomele și istoricul dumneavoastră medical complet. Această linie de interogare va ajuta medicul să selecteze tipul de blefarită sau va determina orice altă problemă generală de sănătate care poate contribui la disconfort.
Examinarea externă: În continuare, medicul va efectua o examinare fizică atentă a ochiului, eventual cu un instrument de mărire special pentru a obține o privire mai atentă sub o sursă de lumină strălucitoare. El / ea va evalua structura și marginile ochiului , textura pielii, deschiderile glandei meibomiene și aspectul genelor pentru a stabili tipul specific de blefarită.
Care este tratamentul standard pentru blefarită?
Tratamentul blefaritei vizează în primul rând să ofere ameliorare simptomatică, mai degrabă decât să rezolve starea. Abordarea standard este să adopți măsuri de îngrijire adecvată de sine, cum ar fi spălarea ochilor și utilizarea compreselor calde, pentru a reduce iritația și inflamarea pleoapelor. În majoritatea cazurilor de blefarită, astfel de măsuri preliminare sunt suficiente pentru a oferi alinare.
Cum poate fi prevenită blefarita?
Spălați întotdeauna fața și asigurați-vă că pleoapele și genele sunt curate înainte de a merge la culcare.
Nu te culca niciodată cu machiajul ochilor. Folosiți un demachiant ușor pentru a îndepărta orice urmă de machiaj facial și de ochi înainte de a-l numi noaptea. O rutină de curățare la culcare este esențială pentru decongestionarea porilor și pentru a permite pielii să respire și să se regenereze peste noapte.
Ștergeți eventualele lacrimi sau picături de ochi de pe genele tale.
Nu folosiți produse contaminate pentru machiajul ochilor.
Nu împărtășiți machiajul și instrumentele ochilor cu alții.
Nu vă frecați ochii, în special cu mâinile murdare, cu orice preț.
Dacă suferiți de mătreață, utilizați un șampon eficient antidrebuș pentru a face față problemei.
Dacă bănuiți că aveți păduchi de cap, consultați medicul pentru un tratament adecvat fără întârziere. A aborda din timp situația păduchilor este cel mai bun mod de a preveni o infestare cu drepturi depline.
Dacă purtați lentile de contact, practicați o precauție suplimentară, deoarece trebuie să aplicați un obiect străin pe ochi pentru perioade îndelungate. Manevrați întotdeauna lentilele cu mâinile curate. În afară de menținerea igienei personale adecvate, păstrați lentile și carcasa lentilelor curate.
Faceți ochii verificați de un expert dacă simțiți vreo iritație sau senzație de arsură.
Sfaturi suplimentare
Evitați să vă atingeți ochii cu mâinile murdare.
Nu frecați pleoapele cu mâncărime, oricât de mult ai impresia că o faci. Poate răspândi o infecție existentă către celălalt ochi.
Puteți utiliza, de asemenea, saci de ceai negru sau verde pentru a reduce durerea și inflamația. Pur și simplu așezați o pungă de ceai umedă peste pleoapele închise timp de câteva minute.
Folosiți o felie subțire de cartof proaspăt tăiat pentru a reduce umflarea, durerea și mâncărimea. Puneți felia peste pleoapele inflamate timp de câteva minute.
Folosiți o picătură de lubrifiant pentru ameliorarea ochilor uscați.
Dacă cauza blefaritei este mătreața, acarienii sau păduchii, luați măsuri pentru a elimina cauzele pentru a accelera procesul de vindecare.
De asemenea, puteți consulta medicul dumneavoastră pentru a obține o rețetă de antibiotice pentru a vă trata .
Când să vezi un doctor?
Trebuie să consultați un medic cu privire la inflamația pleoapelor (blefarită) dacă simptomele nu se îmbunătățesc, în ciuda igienei regulate a pleoapelor. Deoarece blefarita este, de obicei, de natură cronică, este posibil să nu se rezolve complet chiar și cu un tratament de succes.
Vă recomand sa vizitați medicul!!!
Să aveți o zi frumoasă!
Cu drag
Eva lashes by Raluca Sandu